viernes, 7 de diciembre de 2012

2. DENSITAT DE L'AIGUA


INTRODUCCIÓ: La densitat de l'aigua líquida és molt estable i varia poc amb els canvis de
temperatura i pressió. A la pressió normal de 101.325 Pa (1 atmosfera), l’aigua líquida té una densitat màxima 999,974 9 kg · m-3 als 3,983 035 ° C. En pujar la temperatura, disminueix la densitat (per exemple, a 20 ° C té 998,206 7 kg · m-3   i a 40 ° C aconsegueix una densitat de 992,215 kg · m-3) En conclusió, és la quantitat de matèria que hi ha per unitat de volum. La densitat és directament proporcional al valor de la massa i inversament proporcional al volum del cos. La seua fòrmula és la següent sent ρ la lletra rho de l'alfabet grec, que de vegades és abreviada com a d.






B-ENTRE DOS AIGÜES                                                                  Data de realització: 15/11/2012

  • Objectiu: Determinar el perquè un ou no entra en contacte amb aigua saturada amb sal.
·         Material
-          Ou

-          Sal comuna

-          Got de precipitats o recipient de vidre
-          Aigua
-          Blau de metilè


·         Procediments

1)      Omplir les ¾ parts d’aigua del recipient de vidre (en el nostre cas) i aboquem l’ou.
2)      Tornar a omplir fins la meitat del recipient d’aigua de l’aixeta.
3)      Afegir sal i remenar fins saturar l’aigua.
4)      Dissoldre la sal fins que s’haja saturat tant que es quede en el fons del recipient.
5)      Omplir la mitat d’un altre got de precipitats i posar unes gotes de blau de metilè per a tenyir-lo i per a que així a l’hora de tirar l’ou es diferencien dues parts.
6)       Abocar l’aigua tenyida poc a poc per a que no es mescle al recipient que conté l’aigua amb la sal.


·         Resultats



El primer que observem al saturar l’aigua amb la sal, és que augmenta el seu volum.
Quan aboquem l’ou en l’aigua sense saturar de sal, es queda en el fons del recipient,i el que observem és com augmenta el volum d’aigua.

Es pot observar com l'ou es queda en la part superior, degut a que la part inferior és més densa.

A l’afegir l’aigua amb el blau de metilè i abocar l’ou, veiem que es queda en la part tenyida. La que es troba saturada de sal està en la part inferior.

·         Conclusions
Quan s’afegeix l’ou amb l’aigua normal, el que observem és que no es queda dalt, sinó baix del pot, però al posar-ho amb l’aigua amb sal veiem com no entra en contacte amb aquesta part, sinó que es queda en la part blava (aigua + blau de metilé), degut a què l’aigua salada és més densa que l’aigua normal.


D.MOVENT MOLÈCULES                                             Data de realització: 20/11/2012

  • Objectiu: Observar el comportament de les molècules a diferents temperatures de l’aigua.

·         Material

-Got de precipitats amb aigua calenta
-Got de precipitats amb aigua de l’aixeta (freda)
-Blau de metilè
-Colorants alimentaris de diferents colors (roig, blau i groc)

·         Procediments

1)      Omplir la meitat dels gots de precipitats amb aigua calenta en un, i aigua de l’aixeta (freda) en un altre, posant el nom per a  diferenciar-les.
2)      Es posa un parell de gotes de blau de metilè en els dos gots de precipitats alhora per a observar l’efecte que hi  és present en l’aigua calenta i la freda.
3)      Repetir el procés però aquesta vegada, en lloc de posar blau de metilè, afegir unes gotes dels colorants alimentaris (roig, blau i groc) en els dos gots de precipitats i observar el que hi ocorre.


·         Resultats



En l'aigua freda, el blau de metilé no es troba tan dissolt com en la calenta.

El que s’observa tant en el procés en el qual s’ha utilitzat el blau de metilè com en el que s’han utilitzat els colorants, és que en l’aigua calenta, els colorants es dissolen abans que en la freda. 





En el cas dels diferents colorants alimentaris, es pot observar com en l’aigua calenta, al cap d’uns 5 minuts, els colorants es dissolen entre ells i es queda una mescla pràcticament homogènia, mentre que en l’aigua calenta, es pot diferenciar clarament els tres colors, ja que quasi no es mesclen.



·         Conclusions
En l’aigua calenta, les molècules tenen més moviment, cosa que fa que el colorant es mescle i es dissolga. Aixo és degut a que l’aigua calenta és menys densa que la freda.
La raó per la qual l'aigua calenta és menys densa que l'aigua freda és el propi calor. Quan la calor s'introdueix en l'aigua, les molècules de l'aigua estan emocionades per aquesta nova font d'energia. Elles comencen a moure més ràpid, així que quan xoquen entre si, reboten més lluny. Aquest espai augmentat entre les molècules en moviment ràpid disminueix la seva densitat. L'aigua freda, per contra és molt més densa. Això és perquè sense calor (energia), les molècules de l'aigua no tenen res per alimentar el moviment ràpid. Per tant les molècules de l'aigua freda són més lentes així que quan xoquen entre si, no van rebotant en direccions oposades s'assembla més a donar-se empentes unes a altres i anar retrocedint a poc a poc.


A.COCA-COLES AMB DIFERENT DENSITAT                                          Data de realització: 20/11/2012

  • Objectiu:  Comparar les diferents densitats de la coca-cola (light i normal) a l’entrar en contacte amb l’aigua.
·         Material
-          2 Coca-coles: una light i un altra normal


-          2 Comptagotes: un per a cadascuna de les coca-coles

-          Dos gots de precipitats amb aigua
-          Dos gots de precipitats més menuts amb les coca-coles



·         Procediments

1)      Amb els comptagotes, s’agafa la mateixa quantitat de coca-cola. Tenint en compte que cada comptagotes porta una coca-cola diferent i què cada coca-cola serà dipositada en un got de precipitats diferent.
2)      Abocar les coca-coles en els gots de precipitats i observar què ocorre amb cadascuna d’elles.

·         Resultats

Es pot observar com en el got de precipitats de la dreta,es troba la coca-cola normal en el fons, mentre que la light no tant.

El que observem, és que la coca-cola normal, que conté sucre, baixa més ràpid al fons del got de precipitats i es mescla abans que la light.

·         Conclusions

El perquè la coca-cola light no es queda en la superficie contrastant amb normal, ja que aquesta baixa al fons del got de precipitats degut a què te sucre, la qual cosa fa que la densitat augmente i siga la coca-cola normal per tant, més densa que la light.

BIBLIOGRAFIA:

http://www.ehowenespanol.com/agua-caliente-menos-densa-agua-fria-sobre_131898/

No hay comentarios:

Publicar un comentario